Teknoloji merkezi işletmelerinde, Ar-Ge merkezlerinde, kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan vakıflar tarafından veya uluslararası fonlarca desteklenen Ar-Ge ve yenilik projelerinde, rekabet öncesi işbirliği projelerinde, teknogirişim sermaye desteklerinden yararlananlarca gerçekleştirilen Ar-Ge ve yenilik harcamalarının tamamı, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda belirtilen ticari kazancın tespitinde indirim yapılıyor.

Bunun yanında, 500 ve üzerinde tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli istihdam eden Ar-Ge merkezlerinde, ayrıca o yıl yapılan Ar-Ge ve yenilik harcamasının bir önceki yıla göre artışının yarısı, hesaplanan Ar-Ge indirimi, yıllık gelir ya da kurumlar vergisi beyannameleri ile geçici kurumlar vergisi beyannamelerinin ilgili satırına yazılıyor.

İlgili dönemde kazancın yetersizliği nedeniyle indirim konusu yapılamayan Ar-Ge indirimi tutarı ise sonraki hesap dönemlerine devrediliyor. Devredilen tutarlardan Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonraki dönemlere ait olanlar, takip eden yıllarda Vergi Usul Kanununa göre, her yıl belirlenen yeniden belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak dikkate alınıyor.

Kaynak: Bu yazı, Kolay İletişim tarafından, KobiFinans için, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nin verilerinden yararlanılarak derlenmiştir.

www.mam.gov.tr