KOBİ’ler ile büyük ölçekli şirketlerin nakit yönetimleri birbirinden farklıdır. KOBİ’ler daha çok borç finansmanı, banka kaynaklı finansman ve ortaklar aracılığıyla sağlanan finansman kaynaklarını kullanırlar.

Başarılı bir nakit yönetimi için, belli başlı adımlar şöyledir:

Doğru mali tahmin: Gelir ve giderlere ilişkin yapılacak tahminler, ne zaman, ne kadar nakde ihtiyacınız olabileceğini gösterecektir.

Senaryo: Başlangıçta, birden fazla senaryo oluşturmak gerekir. İyi ve kötü durumlara ilişkin hazırlanacak senaryolar ışığında, bu tür durumlarda nakit akışınızı nasıl yönlendireceğinizi bilirsiniz ve önceden kestirilemeyecek durumlara hazırlıklı olursunuz.

Harcamalar: Harcama yaratan her kararın ve giderleri minimum seviyeye indirecek önlemlerin dikkatle belirlenmesi gerekir.

Stok yönetimi: Stok yönetimine ilişkin kararlar, ne satmak istediğinize göre değil, ne kadar satılabileceğinize göre verilmelidir.

İstihdam: Yeni personel almak yerine, mevcuttaki personelin verimliliğini artırmak daha doğru olacaktır. Mevcut personelin yapamayacağı yeni işlerde de, dış kaynak kullanımına gidilmelidir. Yeni personeli destekleyecek yeni gelir kaynakları oluşana kadar, büyümenin ertelenmesi gerekmektedir.

Müşteri ödemeleri: Müşterilerin ödemelerini zamanında veya daha önce yapmaları için, ödemelerde indirim ve/veya promosyon uygulamasına gidilebilir. Ayrıca, etkin tahsilat yöntemlerinin kullanılması da, nakit akışı açısından önemlidir.

Masrafların azaltılması: Şirket içindeki gazete, ulaştırma, cd gibi küçük harcamalar, büyük giderlere sebep olabilir. Bu nedenle, tasarrufa bu kalemlerden başlayabilirsiniz.

Kaynak: Bu yazı, Kolay İletişim tarafından derlenmiştir.