Çıktığımız seyahatler, ister iş, isterse dinlenme amaçlı olsun zamanımız hep kısıtlı... Bu yüzden de, sınırlı olan bu süreyi en verimli şekilde değerlendirmek büyük önem taşıyor. O seyahat için yapmayı planladığımız şeylerin önüne çıkan her engel ise sinirlerimizi bozup, güzel bir seyahati bir anda kabusa dönüştürebiliyor.

Seyahatlerimiz esnasında yaşayacağımız sağlık problemleri en korkutucu engellerden biridir... Düşünün; çok önemli bir toplantıya katılmak için binlerce, belki onbinlerce kilometre yolculuk yapıyorsunuz, o toplantıda bulunmak tüm kariyeriniz için bir dönüm noktası olacak ve bunun için hatırı sayılır bir masraftan da kaçınmıyorsunuz ve sonuçta gezinizi otelinizin odasında, daha da kötüsü hastanede tamamlıyorsunuz. Bu, hiç kimsenin yaşamayı arzulayacağı bir senaryo olmasa gerek!

Tabii ki, çıkacağınız seyahatler öncesi alacağınız bilinçli önlemlerle bu riski en alt düzeye indirmek mümkün. Özellikle çok sık seyahat etmek zorunda olan iş adamları için hayati önemdeki sağlık problemleriyle karşılaşmamak ya da çıkabilecek problemlere hazırlıklı olabilmek açısından bu konuyu detaylarıyla incelemekte yarar var:

Yolculuk Öncesi Plan
Yolculuğa başlamadan önce sağlıklı olduğunuzdan emin olun. Eğer uzun bir yolculuğa çıkıyorsanız dişlerinizin de sağlıklı olduğundan emin olmanız çok önemli. Gözlük veya kontakt lens kullanıyorsanız yanınızda yedeğini bulundurmayı sakın unutmayın ve reçetenizi de mutlaka yanınıza alın.

Eğer özel bir tedavi görüyorsanız, gittiğiniz yerlerde bulamayacağınızı göz önüne alarak, kullandığınız ilaçlardan yanınızda yeterince bulundurmayı ihmal etmeyin. Reçetenizi ve kullandığınız ilaçların prospektüslerini de yanınızda bulundurmanız akıllıca olacak. Prospektüs, ilacınızın gittiğiniz yerde bulunamaması durumunda, ilacınızın yerini kolayca alabilmesini sağlayacak başka bir ilacı alabilmek için eğer varsa ve gerekiyorsa gerekli olabilir. Reçete ise ilaçlarınızı sağlık problemlerinizden dolayı yasal olarak taşıdığınızı kanıtlamak için ve bittiğinde kolayca temin edebilmek için gerekli.

Sağlık Sigortosı
Seyahat sigortası yaptırmak, hırsızlık, kayıp eşya ve sağlık problemlerini karşılaması açısından çok akıllıca bir davranış... Seyahat acentenizin de önereceği gibi, çok çeşitli ve geniş kapsamlı sigorta poliçeleri bulunuyor. Sigorta firmaları, yüksek ya da düşük sağlık gider seçenekli poliçeler sunuyorlar, bunlardan kendiniz için uygun olduğunu düşündüğünüz birini seçmek mümkün.

Bazı sigorta poliçeleri tehlikeli olarak nitelendirdiği aktiviteleri (dalış, motosiklet ve hatta bazen trekking) özellikle anlaşma dışında tutuyorlar. Eğer seyahat ajandanızda bu aktiviteler yer alıyorsa, bu türdeki poliçeleri göz önüne almamanız gerekiyor.

Herhangi bir sağlık problemi masrafını peşin olarak ödeyip daha sonra bunu sigortadan talep etmek yerine, doktorlara ya da hastaneye direkt ödeme yapan bir sigorta şirketini tercih etmek de elinizde. Eğer daha sonra talepte bulunacağınız bir anlaşma yaptıysanız gereken tüm belgelerinizin elinizde olduğundan emin olun.

Sigorta şirketinizin ambulans ve acil uçuş masraflarını kapsayıp kapsamadığını kontrol etmeyi de sakın unutmayın.

Sağlık Çantası
Küçük, kullanışlı bir “sağlık çantası”nı yanınızda bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. Çantada bulunması gerekenler:

* Aspirin veya paracetamol (Amerika’da acetaminophen) ağrı ve ateşlenmeler için.

* Antihistaminler Soğuk algınlıkları ve alerjiyi, sinek veya arı ısırıklarının neden olduğu kaşıntıları geçiren ve bazı felç hastalıklarını önlemeye yardımcı olan ilaçlardır. Eczanelerde çeşitli antihistaminler bulunur, ama yan etkileri vardır. ( örn; ilacın uyku hali yaratması gibi). Bu durumda, almadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışmanız en iyisi... Antihistaminler yatıştırıcı özelliğe de sahiptirler ve alkolle kullanıldığında yan etkiler gösterebilirler, bu nedenle kullanılırken dikkatli olunması gerektiğini unutmayın.

* Antibiyotikler-Sürekli seyahat ediyorsanız yanınızda bulundurmanız çok faydalı, ama bu ilaçlar size doktor tarafından verilmeli ve reçetesini yanınızda taşımalısınız.

* Lopedramide veya ishal, mide bulantısı ve kusma için prochlorperazine

* Rehydration karışımı-Şiddetli ishal tehlikeleri için; bu özellikle çocuklarla seyahat ederken çok önemli.

* Povidone-iodine gibi antiseptikler. Kesikler ve sıyrıklar için.

* Multivitaminler-Özellikle uzun yolculuklarda günlük besinlerden alınan vitamin yetersiz kaldığında çok gereklidir.

* Calamine losyonu veya aliminyum sulphate spreyi. Sinek ısırıkları ve arı sokmalarına karşı kullanabilirsiniz.

* Bandajlar ve yara bantları-Küçük yaralanmalar için çok gereklidir.

* Makas, cımbız, derece (Civalı derecelerin havayollarınca yasaklandığını unutmayın)

* Haşere kovucu, dudak kremi, nemlendirici krem, su arındırma tabletleri.

* Soğuk algınlığı için grip tabletleri ve boğaz pastili. Grip hastası olan kişinin uçuş sırasında kulaklarının zarar görmemesi açısından yararlıdır.

* Her ihtimale karşı gittiğiniz ülkede tıbbi hijyen problemleri yaşanıyorsa ve iğne olmanız ihtimali göz önünde bulundurularak birkaç adet şırınga ve iğne yanınıza almalısınız.

Doktorunuzdan bu ilaçların neden verildiğini açıklayan bir not yazmasını rica edin.

Kaynak: Bu yazı, Kolay İletişim tarafından Business Travel in Turkey dergisi yazılarından derlenmiştir.