Bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özellikle iş kadınlarının etkinliği nedeniyle daha başarılı geçecek...
Özellikle TOBB’a bağlı 365 oda ve borsanın yönetim ve meclisine giren kadın sayısı 150’yi geçti...
Türk kadınları özellikle iş dünyasında eski yıllara oranla kariyer basamaklarını daha hızlı çıkıyor. Avrupa Birliği süreciyle birlikte hızlanan kadın hareketi, kamuoyunda sempati ile karşılanan ‘pozitif ayrımcılık’ın yaygınlaşmasıyla gelecek yıllar için de umut veriyor. Sonunda TBMM’den geçen “Kadın - Erkek Fırsat Eşitliği” Yasası’nın uygulamaya tam girmesiyle siyaset başta olmak üzere her alanda kadın sayısının artırılması imkanı da öne çıkacak.

RİFAT BEY HEDEFİ YAKALADI
Bu yıl kutlanacak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, iş kadınları açısından en çarpıcı gelişmeyi TOBB sahnesinde yaşıyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkloğlu ile TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş’ın geçen yıl 8 Mart’ta ‘odalara daha çok kadın’ girmesi için koydukları hedef, 365 oda ve borsada seçimi kazanan 150’nin üzerindeki iş kadını sayısıyla yakalandı.

Ayrıca, bugün 70 bin kadın girişimci var. Kota bile konulmadan sadece teşvik ve ilgi ile yakalanan hedefle İzmir’de 118 yılın sonunda Borsa Başkanı seçilen Işınsu Kestelli ile Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı seçilen Özlem Yemişçi, ilk olmanın kıvancını yaşıyorlar. Geçen dönem ilçe odalarından sadece Of’da oda meclis başkanı Zuhal Akyüzlü kadındı. Yeni dönem buna İzmir Selçuk da katıldı.

Yine Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi de ilk kez kendisine kadın başkan olarak Özden Çokdeğer’i seçti. Gaziantep Ticaret Odası, 111 yıllık tarihinde ilk kez Meclis üyeliğine Gülseren Hülya Akkaya’yı aldı. Hemen her bölgede kadınlar az veya çok sayıda odalara girmeyi başarırken Doğu Anadolu kentlerinde bunu yapamadılar.

CESUR KADINLAR
Eskiden daha çok akademik hayatta ve bankacılık, sigortacılık, ticaret gibi alanlarda orta kademe görevleri alabilen kadınlar, iş hayatında son 5 yıldan bu yana parıltılı mevkilere geldiler. Güler Sabancı’nın holding başkanlığını, Suzan Sabancı Dinçer’in Akbank Başkanlığı izledi. TÜSİAD, tarihte ilk kez Arzuhan Doğan Yalçındağ’ı kendisine kadın başkan seçti. Pınar Eczacıbaşı yine ilk kez GYİAD’a genç kadın başkan oldu.

SADECE AİLE DEĞİL
İzmir’de yıllardır Yaşar Grubu’nu başarıyla yöneten Feyhan Yaşar, Kale Grubu’nun başındaki Zeynep Bodur Okyay, eski İKV Başkanı ve Hilal Ambalaj’ın tepesindeki Meral Gezgin, Esas Holding’de Emine Kamışlı, Alarko Holding’de Leyla Alaton, Boyner Grubu’nda Ümit Boyner de başarılı patroniçeler arasında bulunuyor.

Yine Şişecam’ın tepe yöneticilerinden Gülsüm Azeri, Vodafone Türkiye’nin Üst Yöneticisi Serpil Timuray, İntel’in Bölge Yöneticisi Ayşegül İldeniz, HSBC Genel Müdürü ve YASED Başkanı Piraye Antika, Boyner’in başarılı yöneticisi Aslı Karadeniz gibi isimler de değişik sektörlerde en tepeye çıktılar.

ANKARA’DA TOPUK SESi YÜZDE 34
Devlet Personel Dairesi Başkanlığı’nın verilerinden derlediği bilgiye göre Türkiye’deki 1 milyon 717 bin 355 memurun, 1 milyon 125 bin 541’ini erkekler, 591 bin 814’ünü kadınlar oluşturuyor. Buna göre, memurların yüzde 66’sı erkek, yüzde 34’ü ise kadın. Ancak kadın çalışan sayısının erkeklerden fazla olduğu kurumlar da var.
Bunların başında yüzde 70 kadın çalışan oranıyla Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü geliyor. Bunu yüzde 64’le Üniversiteler Arası Kurul Başkanlığı, yüzde 57’yle SSK, yüzde 55’le Türk Dil Kurumu, yüzde 51’er oranlarla Sağlık Bakanlığı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü izliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı ise yüzde 4’le en az kadın çalışanın olduğu kurum.
Perihan ÇAKIROĞLU/ İSTANBUL