Pendik Belediyesi Türkiye’deki toplam 2941 belediye’den, 142 büyükşehir ilçe belediyesinden birisidir. 29 Mart 2009 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde 2004 sandıkta toplam 370.000’den fazla seçmen oy kullanacaktır.

Seçmen, Pendik’te seçim sandığına beş ayrı oy pusulası atacaktır. Bunlar, mahalle muhtarı, büyukşehir belediye başkanı, ilçe belediye başkanı, belediye meclis üyesi, il genel meclis üyesi seçimi için olacaktır

Maalesef seçmenin önemli bir kısmı (bırakın seçmeni adayların büyük çoğunluğu) belediye meclis üyesinin, il genel meclisi üyesinin görevini bilmemektedir. Özellikle yerel seçim zamanlarında birçok adaydan “ben encümene adayım” sözünü duyarsınız. Aslında vatandaşın kastettiği belediye meclis üyesi adaylığıdır. Aynı şekilde seçmenin büyük bir kısmı büyükşehir belediye meclis üyelerinin nasıl seçildiğini dahi bilmemekte, nereye aday oldun, büyükşehire mi? ilçe belediye meclis üyeliğine mi? diye sorabilmektedir.

İyi işleyen bir demokrasinin en önemli kanallarından olan yerel seçimlere halkın bu kadar duyarsızlığı ve bilgisizliği, siyasi partilerin ne kadar demokrasiden uzak olduğu ile yakından ilgilidir. Belediyeler halkın yönetime katıldığı, yöneticileri denetlediği, şeffaf kararların alındığı birimlerden çok, halkın küçük menfaatlerle kendisine muhtaç kılındığı, ama büyük rantların yönetimin ve etrafındaki grup tarafından paylaşıldığı, denetimden uzak yolsuzluk kaynakları haline gelmesi son 15 yılın siyasi hayatımıza armağanıdır.

Neyse bu yazının konusu yerel yönetimler konusunda birkaç küçük bilgi notu aktarmak. Bu notların büyükşehir içinde bulunan Pendik’e ilişkin olduğuna dikkat etmek gerekir.

-Pendik Belediyesi Meclisi daha önce toplam 41 üyeden oluşuyordu, Pendik’in nüfusunun artması ile bu sayı 45 kişiye çıkmıştır. Bu 45 kişiden 40’ı parti örgütlerinin ilçe seçim kurulana verecekleri, sıralı listeden partinin aldıkları oy oranına göre belirlenecektir. 5 kişi ise belediye başkanlığını kazanan partinin yine daha önce ilçe seçim kuruluna verdiği kontenjan adaylar olacaktır.

-Büyükşehir belediye meclisi için ayrı seçim yapılmamaktadır. Her ilçeden İlçe belediye meclisinin toplam meclis üyesi sayısının beşte biri büyükşehir belediye meclis üyesi olmaktadır. Bu da partilerin aldıkları oy oranına göre belirlenmektedir. Örneğin içinde bulunduğumuz dönem Pendik, büyükşehir meclisinde 7 üye ile temsil edilmekteydi. Bunlardan ikisi CHP’li üye, diğer beş tanesi AKP’li üyeydi. Ayrıca belediye başkanları da büyükşehir belediye meclisinin doğal üyeleridir.

Belediye Encümeni de belediyelerin bir yönetim organı olmakla beraber, yerel seçimlerde belirlenmemektedir. Belediye Encümeni, belediye başkanı, belediyenin bazı yöneticileri ve belediye meclisinden seçilen bazı üyelerden oluşmaktadır.

İl Genel Meclis Üyeliği’nin belediye ile bir ilgisi bulunmamaktadır. İl Genel Meclisleri, İl Özel idaresinin karar organıdır ve valilerin denetiminde görevlerini yaparlar. Yetkileri oldukça geniştir.

-Seçmenler, partilerin belirlediği belediye meclis üyeleri sırasında değişiklik yapamazlar. Belediye meclis üyesi listeleri oy pusulalarında görünmez, orada sadece partilerin ismi vardır. Fakat belediye meclis üyesi ve il genel meclis üyesi adaylarının ismi oy kullanılacak yerlerin girişine asılmak zorundadır.

-Muhtarlar, partilerden aday olamaz. Muhtar adaylığı için resmi bir başvuru yapmaya gerek yoktur. Seçim günü oy pusulalarını bastıran ve sandık başlarına koyan herkes muhtar adayı olabilir. Muhtar adayı olmak için 25 yaşından gün almanız en az bir aday olduğunuz mahallede oturmak ve yüz kızartıcı suç işlememeniz yeterli.

Oylarınızın daha iyi bir Türkiye yaratmaktaki gücünü bilerek oy kullanmanız dileğiyle.
Kaynak:pendiksonsoz.com