Dünyayı etkileyen kriz ülkemizde, dövizdeki artışla kendini belli etmeye başladı. Otomobil satışlarının en kritik dönemine denk gelen krize inat firmalar, kampanyalarına tam gaz devam ediyor.

ABD’de başlayıp Avrupa’ya yayılarak tüm dünyayı etkisi altına alan global deprem, otomobil üreticilerini de sallamaya başladı. Özellikle Fransız firmalar, geçtiğimiz hafta birer birer üretimlerinde kesintiye gideceklerini duyurdular. Kârları büyük oranlarda düşen üreticiler, böyle krizlerin olmazsa olmazı işçi çıkarma girişimlerine de başladılar. Krizin ülkemize yansıması ise daha farklı bir seyirde.

Dövizde büyük bir yükseliş yaşansa da, Türkiye’de kriz, etkisini çok daha az gösteriyor. Geçtiğimiz gün bir açıklama yapan Peugeot Genel Müdürü Jean Pierre Vieux de bu savı desteklemekte. Global krizin Türkiye’ye etkilerinin daha az ve kısa süreli olacağını ifade eden Vieux, şunları söylüyor:

TÜRKİYE KRİZDEN GÜÇLENEREK ÇIKAR

“Türkiye’ye geldiğim günden itibaren Türkiye ile ilgili ilk teşhisim bu ülkenin kriz dönemlerinden daha çabuk ve daha da güçlenerek çıktığı şeklinde oldu. Türkiye’nin böyle bir dinamiği mevcut. Ekonominin lokomotifi olan otomotiv sektörü adına tüm markalar kendi planlarını oluşturuyorlar. Hükümet de sektörümüze destek verirse ve vergi oranlarında yeni bir düzenleme imkanı olursa hem tüketici rahatlayacak, hem de sektör gelişme imkanı bulacaktır.”

Otomobil satışları için en önemli dönem olan son çeyrekte etkisini gösteren global kriz, Türkiye’de en azından şimdilik hafif sıyrıklarla geçiştiriliyor. Türk otomobil pazarına güvenen üreticiler ise krize inat kampanyalarına son sürat devam ediyorlar. Bu kampanyalardan bazılarını sizler için biraraya getirdik:

PEUGEOT: Fransız otomobil üreticisi Fransa’da üretimi kısma yoluna gitse de ülkemizde Autoshow ile başlattığı kampanyasına devam ediyor. Artan kura rağmen Peugeot, ekim ayı sonuna kadar fiyatlarını indirdi. Kampanya kapsamında Peugeot 407, 5 bin 500 YTL indirimle 44 bin 100, Bipper ise 2 bin YTL indirimle 18 bin 240 YTL’den başlayan fiyatlarla sunuluyor. Partner Origin modelinin fiyatı ise 23 bin 15 YTL’ye çekilmiş.

RENAULT: Bir diğer Fransız firma olan Renault ise, takas avantajıyla otomobil sahibi olma fırsatı sunuyor. 3 Kasım’a kadar geçerli olan takas kampanyasında 2 bin 500 YTL’ye varan takas indirimi sunuluyor. Eski otomobilini yeni bir Renault ile değiştirmek isteyenler için takas kampanyasında Megane Sedan Authentique 1.4 16V 28 bin 300YTL, Clio HB Authentique 1.2 16V versiyonu 25 bin 200YTL’ye satışa sunuluyor.

NİSSAN: Japon firma “Dörtdörtlük” adı altında bir avantaj paketi hazırladı. Markanın 4X4 modelleri Navara ve X-Trail için 20 bin YTL’ye 12 ay yüzde 0,99 faiz fırsatı sunuluyor. 31 Ekim’e kadar devam edecek kampanya kapsamında ayrıca Nissan Qashqai 2.0 litre için, 15 bin YTL’ye 12 ay yüzde 0,99 faiz, Note modeli için ise 10 bin YTL’ye 12 ay yüzde 0,99 faiz uygulanıyor.

ÖTV DÜŞERSE OTOMOBiL EN AZ 600 YTL DAHA UCUZA ALINACAK

Yaşanan krizin etkisiyle otomotiv sektörü, ilerisi için önlemler alma yoluna gidiyor. Bu bağlamda harekete geçen sektör, hükümete bir rapor ileterek otomobildeki ÖTV oranın düşürülmesi isteğinde bulundu. Bunu dikkate alan hükümet, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan aracılığıyla açıklamalar yaptı.

YÜZDE 5 İNDİRİME SICAK BAKILIYOR

Açıklamalar ışığında, hükümetin ÖTV indirimini kademeli olarak düşürme konusunu üzerinde çalıştığı ve yerli üretim yapan şirketlerin desteklenmesi için Eximbank yolu ile borçlanma maliyetlerinin düşürülmesi gibi önlemler alınacağı kaydedildi. ÖTV’de otomotivcilerin yüzde 5’lik bir indirim talep ettikleri ve hükümetin buna sıcak baktığı öğrenildi.

Ülkemizde satılan en ucuz otomobil 16 bin 830 YTL’ye satılıyor. Bu otomobilin vergiler hariç fiyatı yaklaşık 10 bin 400 YTL. Bu fiyata önce ÖTV (1600 cc’nin altı için oran yüzde 37) uygulanıyor. Bu da 3 bin 850 YTL yapıyor. Toplam 14 bin 250 YTL’ye ulaşan fiyata bir de yüzde 18 KDV ekleniyor ve fiyat 16 bin 830 YTL’ye ulaşıyor. Yüzde 5’lik ÖTV indiriminin hayata geçmesi halinde bu otomobilin fiyatı yaklaşık 600 YTL ucuzlayarak 16 bin 200 YTL’ye seviyesine gerileyecek. Öte yandan 2.0 litrelik bir motora sahip ve 95 bin YTL’ye satılan bir otomobilde ise indirim miktarı 3 bin YTL’yi bulacak.

Kaynak: habervitrini.com