Eğer bir şirkette yönetici iseniz gerçeği sadece gerçeği bilmek istersiniz. Eğer size bilgi getirenleri öldürürseniz size gelen mesajları engellemiş olursunuz. Bu yüzden, şirketinizdekileri tehlike altında olmadıklarını düşünerek mesaj getirmeleri konusunda cesaretlendirmeniz gerekir.

Bilgi getirenleri engellemek iyi yada kötü bilmek istediğiniz öğrenmek istediğiniz konularda istemediğiniz sıkıntılar yaşamanıza sebep olur.

Bilge, Doğan’ın kariyerini Pelin’in nasıl mahvettiğini izliyordu. Doğan en erken geminin söz verdiğinden 6 ay daha geç geleceğini İcra Kuruluna söylemişti bile. Bu sadece Doğan’ın suçu değildi bu yüzden sadece onun cezalandırılmaması gerekiyordu. Pelin’in yaptığına da şaşırmamışlardı işin doğrusu. Bilge ve Doğan, sabah poğaçalarını yerken olasılıkları konuşuyorlardı.

Birinin kariyerini diğerinin nasıl yok ettiğini hiç seyrettiğiniz oldu mu? Bilge’nin tepkisi çok doğaldı. Doğan’ı düşeceği tuzak onusunda uyarmak istiyordu. Eğer kötü haber getiren elçileri öldüren biri ile çalışıyorsanız her zaman iyi haber götürmelisiniz.

Eğer elçileri öldüren sizseniz bundan sonra size gelecek mesajların doğruluğundan nasıl emin olacaksınız? Sizce tam olarak gerçeği yansıtacaklar mı? Ya da bilgiler tam olacak mı? Sadece iyi tarafları size aktarılmayacak mı?

Size hala dürüstçe haber getirmeye devam edenler gözlerinin önünde kötü haber getirenlerin cezalandırıldığını gördükçe sizce ne yapacaklar? Siz onların sağlıklı düşündüğünü düşünebilir misiniz? Onların raporlarına güvenebilir misiniz? Elçilerde bir tür paranoya başlar. Kendi kendilerine yarattıkları bu gerilim ortamında bir hayal dünyası oluşur. Her şey elçinin öldürülmemesi için kurgulanmaya başlar. Birde özellikle insanların kariyerleri ağızlarından çıkacak şeylere bağlı olursa doğru söz azalacak, talebe göre söz artacaktır.

Birde elçi tarafından bakalım. Ne zaman kötü haberi vermek lazım diye. Kötü haber nedenleri(mazeretleri değil) ve olası çözüm önerileri ile aktarılır ve hatta çözüm için ilk adımların atılmış olduğu gösterilirse daha uygun olacaktır. Sadece kötü haberi iletip çözüm konusunda ya da nedenleri konusunda hiçbir gayret göstermemiş olmak kötü bir elçi olunduğu anlamına gelir.

Gerçeğe erişiminizi engellemeyecek şekilde organize olmanız ve etrafınızda öyle bir hava yaratmanız çok önemlidir. Kötü haberlerde alınacak aksiyonlar önemlidir, suçluyu bulup cezalandırmak ile zaman kaybetmek yerine pozitif ve yapıcı çözümler üzerine gitmek anlamlıdır.

“Gerçek” değerini bilen için en kıymetli kavramdır. Gerçekler sizin önünüzü net görmenizi sağlar. Elçileri öldürmek mesajın yer altına inmesinden başka bir şeye yaramaz yani mesajı işinize yaramaz hale getirmiş olursunuz.