İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Bulut, bugün için küresel krizin ve ekonomi üzerindeki etkilerinin bir realite olduğunu, ancak bunun vergi toplama işinin tümüyle devre dışı kaldığı anlamına gelmediğini söyledi.
Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) tarafından Vergi Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen ''Küresel Krizin İşletmeler Üzerine Etkisi ve Vergisel Sonuçları'' konulu toplantı, İzmir Vergi Dairesi Başkanı Bulut'un da katılımıyla yapıldı.
Bulut, toplantıda yaptığı konuşmada, iş dünyasında, etkisi giderek hissedilmeye başlanan ekonomik krizle birlikte ''işletmeler gelir elde edemediği için vergisel faaliyetlerin de artık duracağı'' gibi bir düşüncenin hakim olduğunu, ancak işin gerçeğinin bu olmadığını bildirdi.
Kriz ortamının bugün bütün dünyayı sarsan ve Türkiye'de de etkileri ağır şekilde hissedilen bir realite olduğunu dile getiren Bulut, şunları kaydetti:
''Böyle bir ortamda elbette vergisel anlamda beklentilerimiz çok değil. Vergisel olarak, bazı mükelleflerimizin, bazı sektörlerimizin krizden etkilendiği, kar değil, zarar elde ettiği ve vergi matrahlarının belki hiç olmayacağı, bunlar hepsi realite. Ama diğer yandan yaşam devam ediyor ve eğer yaşam devam ediyorsa ekonomi var demektir. Bugün şehirde dolaştığımızda arabalar hareket halindeyse, iş yerleri açıksa, üzerimizde hala kıyafetlerimiz varsa, demek ki yaşam durmamış devam ediyor. Böyle bir ortamda muhakkak gelir elde edenler de var demektir. Yani küresel kriz realitesini kabul etmek, ekonominin yavaşladığı realitesini kabul etmek, vergicilerin tamamen devre dışı kaldığı anlamına gelmiyor.''

Vergiciler olarak böyle bir dönemde biraz daha hassas, duyarlı olmaları gerektiğini ifade eden Bulut, ancak bununla birlikte vergi toplama adına yapacakları hala çok işleri olduğunu belirtti.

Bulut, ''Bu dönemde vergiciler olarak krizden en az etkilenmiş sektörleri, krize rağmen gelir elde edebilen sektörleri belirleyip onlarla ilgili tespit ve denetim çalışmaları yapmamız lazım. Borç ödeme kabiliyeti olan, likiditesi olan mükelleflerimizin borçlarını takip etmemiz lazım'' dedi.

VERGİ KONUSUNDA BİR ÇOK İYİLEŞTİRME YAPILDI
İş dünyasının bu gibi durumlarda devletten her zaman bazı beklentileri olduğunu ve bu beklentilerin hemen hepsinin harcama ve vergi politikalarına ilişkin olduğuna işaret eden Bulut, bu beklentilerin haklı sebeplere dayanmakla birlikte gerçekleştirilmesi sırasında hassas dengelerin gözetilmesi gerektiğini söyledi.

Bulut, bu çerçevede 2008 yılının ikinci yarısından itibaren bugüne kadar vergiye ilişkin, vergi borçlarının taksitlendirilmesi, düşük faizli borçlanma imkanı, vergi borcu nedeniyle yurt dışı çıkış yasağı konulmasında esas alınan limitin yükseltilmesi gibi bir çok iyileştirmenin hayata geçirildiğini kaydetti.