Pirinçten makarnaya kayma yok, kriz henüz markete yansımadı

Metro Cash&Carry Türkiye Genel Müdürü Hakan Ergin, krizin henüz market raflarına yansımadığını belirterek, 2001 deneyimine göre gıdada pirinçten makarnaya geçiş olmadığını söyledi.

Özellikle Bursa gibi işten çıkarmaların yoğun olduğu kentlerde fabrika üretim mutfaklarına satışta azalma yaşandığını belirten Ergin, hacizlerdeki artışın ise 2.5 katına ulaştığını açıkladı. Metro Group bünyesindeki Real Hipermarketler Zinciri Genel Müdürü Kubilay Özerkan ise "Henüz daha buttan dana ön kola geçildi. Yanı aynı kategori içinde ucuza kayış var. Erken indirimler tekstilde hareket sağlarken, markalı ürünlerden hipermarket markalarına kayma görüyoruz" dedi.

MetroCash&Carry Türkiye Genel Müdürü Hakan Ergin ve Real Genel Müdürü Kubilay Özerkan, bir sohbet toplantısı düzenleyerek hem toptan hem de tüketici perakendesinde krizin etkilerini değerlendirdi. Krizin gerçek derinliğini ve süresini tahmin etmenin mümkün olmadığını söyleyen Hakan Ergin, bunun dünyadaki ve Türkiye'deki oyuncuların oyunu nasıl oynayacağına bağlı olduğunu söyledi. Türkiye'nin krize hiç olmadığı kadar güçlü yakalandığını ancak psikolojik etkisinin fazla olduğunu dile getiren Ergin, "Avrupa krizden bizden çok fazla etkileniyor ama krizden korkanların oranı yüzde 50, Türkiye'de ise yüzde 90" dedi.

Tüketicilerin kabuğuna çekilmeye başladığını, kredi kartından korktuğu için artık veresiyeye yöneldiğini belirten Ergin, şöyle devam etti: "Geçenlerde 1500 esnafla bir toplantı yaptık. Burada gördük ki veresiye yüzünden bakkallara yönelme arttı. Artık insanlar kredi kartından korkuyor, hatta kredi kartından kaçıyor. Veresiye defterleri artıyor. Ekmek artık aslanın ağzında değil, midesinde. Zincir mağazalar etkilenecek elbette, bakkallara ilgi artacak. İşler gıda dışında yavaşladı, para dönmüyor. Özellikle küçük ve ortaboy işletmeler çok etkileniyor."

Yerel zincirler birleşebilir

Ergin, kriz ortamında yerel zincirlerin bazılarının sıkıntıya girebileceğine de işaret ederek, sektörde bir konsolidasyon ya da el değiştirmeler olabileceğine dikkat çekti. Metro ve Real olarak önümüzdeki dönemde yeni mağaza sayısında artış beklemediğini belirten Ergin, "Ancak onaylanan projelerimizin 2009'da tamamlanmasını bekliyoruz" dedi. Ergin, şöyle konuştu: "Krizde bizim sektör açısından en önemli göstergelerden biri arazi el değiştirmesidir. Bu henüz yaşanmıyor. Bu da gerçek krizin henüz olmadığını gösteriyor. Herkes durup bekliyor, zoraki el değiştiren arazi yok." Kubilay Özerkan ise özellikle Bursa'daki mağazada tüketici tarafında da yüzde 10 civarında bir düşüş yaşandığını söyledi. Özerkan, "Erken indirimler tekstilde hareket sağlarken, markalı ürünlerden hipermarket markalarına kayma görüyoruz" dedi. Krizde işçi çıkarmanın da iyi bir çözüm olmadığını düşündüğünü söyleyen Metro Cash&Carry Türkiye Genel Müdürü Hakan Ergin, "Eksik çalışma yöntemlerine başvurmak için sendikamızla görüşüyoruz. Bizim Metro olarak 3 bin civarında çalışanımız var" dedi. Ergin, Türkiye'de 3 bin civarında Real çalışanı ve Media Markt ile birlikte Metro Group bünyesinde toplam 7 binin üzerinde kişinin çalıştığını belirtti.

Tedarikçilerin haciz ihbarnameleri arttı

Real Hipermarketler Zinciri Genel Müdürü Kubilay Özerkan, krizin tedarikçilerini de olumsuz etkilediğini belirterek "Bankaların haciz ihbarnamelerinde 2.5 kat artış var. Bankalar mal aldığımız ve ödeme yapacağımız üreticilerin bizden alacaklarına el koyuyor. Bunun için bize gelen haciz ihbarnamesi geçen yıl bu dönemde 110'ken, bu yıl 280 oldu" diye konuştu. Özerkan, tedarikçilerin factoring şirketlerine yüzde 5-6 ile çeklerini kırdırdıklarını ve şubat sonrasına çek almadıkların bildirdi.

Metro Türkiye'den alımlarını artıracak

Almanya merkezli Metro Group'un Türkiye'den yılda 600 milyon Euro'luk alım yaptığına dikkat çeken Hakan Ergin, lojistik ve stok maliyetleri nedeniyle birçok kategoride alımlarını Uzakdoğu'dan Türkiye'ye kaydırdığını da açıkladı. Ergin, "Metro Almanya merkezimiz, artık daha çok ürünü Türkiye'den alıyor. Sevkiyat süresi daha kısa ve kalitesi Çin'den daha üstün olduğu için Türkiye'yi tercih ediyor" dedi. Özerkan da, geçenlerde yapılan uluslararası toplantıda Real'in Çin'den aldığı bazı ürünleri Türkiye'ye kaydırma kararı aldığını belirtti.
Kaynak:gidasanayii.com