Şimşek, konutta KDV indirimi isteyen işadamlarına, sert çıktı...Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konutta KDV indirimi isteyen işadamlarına, `Yan yana iki tane 150`şer metrekarelik daire yapıyor, sonra da aradaki duvarı kaldırıp vergi kaçırıyorsunuz` dedi...

TOBB konseyleriyle Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığındaki kabinenin ekonomi bakanları önceki gün TOBB Üniversitesi`nde geniş katılımlı bir toplantı yaptı. Toplantının basına kapalı bölümünde iş dünyası taleplerini sıraladı. Taleplerin arasında, ekonominin canlanması için konutta KDV indirimi yapılması da yer aldı. Vergiyle ilgili taleplerin tümünü yanıtlayan Bakan Şimşek, konutta KDV indirimi yapmayacaklarını belirtip, şu çarpıcı tespitte bulundu:

BÖYLE KAÇIRIYORSUNUZ

`150 metrekareye kadar olan konutlarda zaten vergi yok. Bundan büyük konutlarda ise vergi kaçırmanın yolu bulunmuş. Müteahhit 300 metrekarelik lüks konut yapacaksa 150 metrekarelik iki daireyi yan yana yapıyor. Daha sonra duvarı açınca 300 metrekarelik daireye dönüşüyor. Böylece vergiden kurtuluyor. Dolayısıyla konutta fiilen zaten vergi ödemiyorsunuz!`

VERGİYE 3 AY ERTELEME

Toplantıda işadamları kriz nedeniyle Kurumlar Vergisi`nin peşin ödenmesi uygulamasından vazgeçilmesini istedi. Bakan Şimşek, bu talebe de, `Peşin vergiyi kaldıramayız. Ancak ödeme dönemini 3 ayda bir yerine 6 ayda bire çıkarabiliriz. Bu sizi rahatlatır` dedi. Şimşek, iş dünyasının vergi, sigorta ve enerji borçlarına yeni bir yapılandırma isteğine ise, `Borçlarınızı yapılandıramayız. Bundan sonra af diye bir şey söz konusu değil. Aksi halde herkes beklenti içine giriyor, borcunu ödemiyor` dedi.

BASIN VARKEN KÖTÜLÜYORSUNUZ

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkloğlu`nun kameraların önünde toplantının açılışında ekonominin seyrine ilişkin yaptığı sert eleştiri içerikli konuşması, basına kapalı bölümde eleştiri konusu oldu. Çeşitli illerden gelen işadamları, taleplerini bakanlara iletirken nazik bir üslup kullanması üzerine Sanayi Bakanı Nihat Ergün, `Basın buradayken ekonomiye ilişkin olumsuz görüşler dile getirdiniz. Basın gidince güllük gülistanlık konuşuyorsunuz. Hepimizin aynı gemi içinde olduğunu unutmayın` dedi.

TEŞVİKTE DEĞİŞİKLİK BEKLEMEYİN

Aynı toplantıda Devlet Bakanı Ali Babacan, iş dünyasından gelen soru üzerine şirketlerin mali sektöre olan borçlarıyla ilgili yeni bir çalışma yaptıklarını bildirdi. Babacan, teşvik konusunda gelen yoğun talepler üzerine ise, `Şundan emin olun ki, teşvikle ilgili genel değişiklik kesinlikle beklemeyin, yapmayacağız. İl, ilçe değişikliği hiç beklemeyin` dedi. Babacan, yatırım yerine üretimin teşvik edilmesi yönündeki talebe de, `Bu konu bizim için yeni bir şey. Üzerinde çalışacağız` yanıtını verdi.

Erdoğan SÜZER/ bugün