İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği(İSTESOB), İstanbul çapında düzenlediği anketle kriz karşısında esnafın durumunu ve taleplerini ortaya çıkardı. Bu çalışmaya göre `krizi rahatlıkla aşabilirim` diyen esnafların oranı yüzde 10`da kalırken, yüzde 49`u `acil durumdayım, desteğe ihtiyacım var` diyor.

VERGİ DÜŞSÜN

Anketle sorunlarını ortaya koyan esnaf, aynı zamanda kriz karşısında talep ettiğini destekleri de açıkladı. Bu noktada en dikkat çekici iki talep gelir vergisi ve SSK primlerinde indirim ve birikmiş borçların gecikme faizlerine af. Esnafın yüzde yüzde 58`i bunları talep ediyor.

Diğer önemli istekler ise sıfır faizli kredi, kira stopaj oranlarında indirim ve yeni işyerlerinde stopajın 2 yıl uygulanmaması. Bünyesinde 154 meslek odasını ve bunlara bağlı 700 binden fazla esnaf ve sanatkarı barındıran İSTESOB`un Başkanı Faik Yılmaz, esnafın desteğe en fazla ihtiyaç duyduğu bir dönemin yaşandığını söyledi.

İHTİYAÇ BÜYÜK

Yılmaz, şöyle devam etti: `Esnaf gerçekten yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Oysa AB ülkelerinde küçük esnaf bir bebek gibi korunuyor. Küçük olmadan büyük olmaz. Bugün Türkiye`nin holding imparatorluğu konumundaki Koçlar bakkallıktan, Sabancılar yine küçük bir dükkandan buralara geldi. Ama ne hikmetse hükümet hep büyüklere paket çıkarttı, esnafa en ufak bir destek paketi yok.`