Anketin bir başka sıralamasında esnafın yüzde 58`i vergi ve ssk prim oranlarının düşürülüp, birikmiş borçların gecikma faizlerine af getirilmesini isterken, yüzde 53`ü de sıfır faizli cansuyu kredi beklentisini işaretledi.

İSTESOB`un İstanbul çapında düzenlediği anket çalışmasında, `Krizi rahatlıkla aşabilirim` diyenler yüzde 10, `krizi zorlanarak aşabilirim` diyenler yüzde 19, `kriz tahammül gücümü azlattı` diyenler yüzde 22, `krizde acil durumdayım, desteğe ihtiyacım var` diyenler yüzde 49`a çıktı. Böylece İstanbul esnafı yüzde 49 ile `Acil durum alarmı` vermiş oldu.

Anket sonuçlarını değerlendiren İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, esnafın desteğe en fazla ihtiyaç duyduğu bir dönemin yaşandığını söyledi.

Yılmaz, `Esnaf gerçekten yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Oysa AB ülkelerinde küçük esnaf bir bebek gibi korunuyor. Küçük olmadan büyük olmaz. Bugün Türkiye`nin holding imparatorluğu konumundaki KOÇ`lar bakkallıktan, Sabancılar yine küçük bir dükkandan buralara geldi. Ama ne hikmetse hükümet hep büyüklere paket çıkarttı, esnafa en ufak bir destek paketi yok. Hükümetimizi `Geleceğin büyükleri yok olmasın` diye uyarmak istiyorum` dedi.

İSTESOB`un düzenlediği ankette bir diğer sıralama da, esnafın nasıl bir destek paketine ihtiyacı olduğu sorusuna cevap arar nitelikteydi. Hazırlanan 12 maddeden vergi ve SSK primlerinde indirim ve birikmiş borçların gecikme faizlerine af konusunu işaretleyen esnafın oranı yüzde 58`i buldu. İkinci önemli istek yüzde 53 ile cansuyu anlamındaki sıfır faizli kredinin bakanlar kurulunda onaylanması oldu. Esnafın yüzde 31`i ise kira stopaj oranlarında indirim ve yeni işyerlerinde stopajın 2 yıl uygulanmaması

isteğinde birleşti.Lokanta, Cafe ve kahvehanelerde canlılık için sigara yasağının ayrı bir bölümle esnekleştirilmesi isteği de yüzde 31 gibi yüksek bir oranda işaretlendi.

Destek paketinde olabilecek maddeler ve esnafın öncelik sıralaması böyle devam etti.İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, Avrupa Birliği`nin küçük işletmelerle ilgili teşvik ve destekleme tedbirlerinin bizim ülkemizde de uygulanması gereğine işaret etti. Yılmaz ayrıca küçük esnaf ve sanatkarların yok olmasının önüne geçmek amacıyla perakende sektörünün faaliyetlerini düzenleyen yasa tasarısının bir an önce hazırlanması TBMM gündemine getirilmesi gerektiğini dile getirdi.