Dinamik bir yapıya sahip olan pazarlama yönlü halkla ilişkiler; satışı ve müşteri memnuniyetini teşvik eden, şirketleri ve ürünleri tüketicilerin istekleri, ihtiyaçları, çıkarları ve özel ilgi alanları ile özleştiren; inanılır, güvenilir, bilgi ve etkileşim iletişimini kullanan toplam bir planlama, yürütme ve değerlendirme programı sürecidir.

Bu iletişim yaklaşımı ile uygulanan çalışmalar, modern pazarlama anlayışının gereksinimlerine yanıt vermek amacıya pazarlama stratejileri doğrultusunda yürütülür. Doğru iletişim modeli ile satışı arttırmayı hedefleyen bu çalışmalar, kimi zaman birbirine rakip birimler olarak gösterilen pazarlama ve halkla ilişkilerin doğru çalışma modeli ile yarattığı sinerjinin de en önemli göstergesidir. Pazarlama yönlü halkla ilişkiler, olağan ve kriz dönemlerine ilişkin iki farklı iletişim stratejisi ile hareket eder.

Pro-aktif halkla ilişkiler: Pazarlama amaçları doğrultusunda yürütülen çalışmaları kapsar. Fırsat ve pazar yaratmaya yönelik bu uygulamalarda, ürün veya hizmetin tanıtımı için değer katacak, önem yaratacak ve dolaylı olarak tüketiciyi harekete geçirecek unsurlar kullanılır. Pro-aktif halkla ilişkiler yoğun olarak yeni ürün veya var olan ürün yelpazesinde meydana gelen değişikliklerin tanıtımında kullanılır. Pro-aktif halkla ilişkiler diğer pazarlama iletişimi unsurlarını bütünleştirerek ürün / hizmet lansmanına bir haber özelliği ve değeri katar. Genel olarak pazarlama ile iletişimin birlikteliğini içerir.

Re-aktif halkla ilişkiler: Kriz olarak nitelendirilebilecek herhangi bir negatif duruma karşı, kurumun izlediği iletişim politikasını yansıtır. Kontrol edilmesi güç dış güçlerin ortaya çıkardığı durumlar, tüketici davranışlarındaki değişimler ve devlet politikaları gibi etki gücü yüksek durumlara cevaben uygulanan planlı halkla ilişkiler çabalarıdır. Re-aktif halkla ilişkiler, işletmenin zedelenen itibarını onarmak, pazar kaybını önlemek ve düşen satışları tekrar kazanmak amacıyla hareket eder. Yoğunlukla kriz zamanlarında uygulanan bir iletişim ve geri kazandırma stratejisidir.

Kaynak: Bu yazı Kolay İletişim tarafından KobiFinans için hazırlanmıştır.