TUZLA Tersaneleri`nde ölümlü iş kazalarının hız kesmeden devam etmesi işçi hayatına verilen değeri de gözler önüne seriyor. İşçilerin ve kamuoyunun baskısıyla kısmen de olsa alınmaya...

TUZLA Tersaneleri`nde ölümlü iş kazalarının hız kesmeden devam etmesi işçi hayatına verilen değeri de gözler önüne seriyor. İşçilerin ve kamuoyunun baskısıyla kısmen de olsa alınmaya başlanan iş güvenliği önlemlerinin krizle birlikte rafa kaldırılmasıyla birlikte yine peş peşe ölümler yaşanmaya başlandı.

Krizin başlamasının hemen ardından ilk iş olarak işçi atmaya başlayan patronlar bugüne kadar 15 bine yakın işçiyi kapı önüne koydu. İşten atmaların başlamasıyla birlikte çalışma koşulları da eski günlerine geri döndü. İşçileri daha fazla çalıştıran, gece çalışması yaptıran, iş güvenliği elemanlarını bile işten atan, ücretleri düşüren, tersane patronları adeta ölümlere davetiye çıkarıyorlar. Sadece 2009`da 7 işçinin öldüğü tersanelerde, bu sayının daha artmasından endişe ediliyor. Çelik Trans Tersanesi`nde meydana gelen kazada Bayram Kütük`ün yanarak can vermesinin ardından konuştuğumuz işçiler, yaşanlardan patronları ve tersanelerde denetimleri durduran yetkilileri sorumlu tutuyorlar.

SES ÇIKARAMIYORLAR

Tersane İşçisi Osman Bal, krizle birlikte çalışma koşullarının daha da ağırlaştığını dile getirdi.

İşten atmalar nedeniyle daha fazla iş yapmak zorunda kaldıklarını anlatan Bal, `İş acele diye, kaynakçı, boyacı, borucu aynı anda tanklara giriyoruz, ses çıkaramıyorsun, bu da kazaları getiriyor. Ne patron işçiyi düşünüyor ne de hükümet işçiyi düşünüyor. Kazaların asıl sorumlusu bunlar` dedi. Murat Güç ise ara sıra yapılan denetimlerin etkili olmadığını, tersane patronlarının işçileri istedikleri gibi çalıştırdıklarını belirtti. Güç, işçiler haksızlıklara karşı birleşmeden ölümlerin bitmeyeceğini ifade etti. Yıllardır tersanelerde çalıştığını söyleyen Adem Yurt isimli işçi ise tersanelerde bir şeylerin değişeceğine inanmadığını ifade etti. `Patronlar asla önlem almazlar, çünkü iş güvenlik önlemi almak maliyet ister. Biz işçiler de işsiz kalmamak için her koşulu kabul etmek zorunda kalıyoruz` diye konuşuyor.

Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu, Çelik Trans Tersanesi`nde bir işçinin yaşamını yitirmesine neden olan patlamayla ilgili Kadıköy İskelesi`nde eylem yaptı. Tersanelerde yaşanan iş cinayetlerini protesto eden platform üyeleri, hükümeti ölümler karşısında göreve çağırdı. Bu arada Limter-İş GİSBİR önünde yaptığı eylemle Çelik Trans Tersanesi`nde meydana gelen kazayı protesto etti.

(İstanbul/EVRENSEL)