Deva Holding, Çerkezköy`de 10 milyon euroluk yatırımla kurduğu Ar-Ge merkezi sayesinde, daha çok onkoloji, merkezi sinir sistemi ve solunum sistemi alanlarındaki tedavilere dönük eşdeğer ilaçlar geliştirerek, orijinaline göre en az yüzde 20 ucuz fiyatla piyasaya ilaç sunacak.

- Deva Holding, yeni kurulan ar-ge merkezi sayesinde 3-5 yıl içerisinde 50 -100 milyon euroluk getiri bekliyor.

İSTANBUL (ANKA) - Deva Holding, Çerkezköy`de 10 milyon euroluk yatırımla kurduğu Ar-Ge merkezi sayesinde, daha çok onkoloji, merkezi sinir sistemi ve solunum sistemi alanlarındaki tedavilere dönük eşdeğer ilaçlar geliştirilecek. Bu sayede orijinaline göre en az yüzde 20 ucuz fiyatla piyasaya ilaç sunacak olan şirket, sağlık alanındaki harcamaları hafifletmeyi amaçlıyor. Holding, yeni kurulan ar-ge merkezi sayesinde 3-5 yıl içerisinde 50 -100 milyon euroluk getiri bekliyor. Deva Holding Yönetim Kurulu Başkanı Philipp D. Haas, Çerkezköy`deki yeni Ar-Ge merkezinin tanıtımıyla ilgili dün İstanbul`da bir basın toplantısı düzenledi. Yeni kurulan Ar-Ge merkezi ile şu anda bütçelerinin yüzde 2`sini teşkil eden 10 milyon liralık Ar-Ge harcamalarının 2010 yılı itibari ile yüzde 5`e çıkararak 25 milyon lirayı bulacaklarını bildiren Philipp Haas, maliyet anlamında da sağlık sektörüne ciddi katkı sağlayacaklarını dile getirdi.

KANSER HASTALIĞININ TEDAVİ MASRAFI YILLIK 50 BİN DOLARI BULUYOR

Haas, yeni Ar-Ge merkezleri ile onkoloji, merkezi sinir sistemi ile solunum sistemi alanlarında çalışacaklarını ifade ederek, şunları söyledi:

`Biz zaten bu alanlarda üretim yapıyoruz ama bu alana daha fazla odaklanacağız. Onkoloji sinir sistemi gibi alanlardaki ilaç fiyatları oldukça yüksek. Biz yeni Ar-Ge merkezimizde gerçekleştireceğimiz çalışmalar ile devletin sağlık hizmeti alanındaki harcamalarını hafifletmeye de yardımcı olacağız. Bugün kanser hastalığının tedavi masrafları yıllık 50 bin dolarlara varabiliyor. Bu da Türkiye bütçesini ciddi oranda etkiliyor. Burada hedefimiz Türk sağlık sektörüne maddi açıdan daha kolay ulaşılabilir tedavi imkanları sunmak. Piyasaya sunacağımız ilaçlar da orijinallerine göre en az yüzde 20 daha ucuza gelecektir. Ayrıca bu Ar-Ge merkezimizden 3-5 yılda 50-100 milyon euroluk getiri bekliyoruz.`

Philipp Haas, Ar-Ge merkezlerinde gerçekleştirecekleri ilaçların büyük ölçüde eşdeğer olacağını belirtti. Önümüzdeki dönemler için orijinal ilaç geliştirme projelerinin de gündemlerinde olduğunu ifade eden Haas, buradaki çalışmaları ile onkoloji pazarından orta vadede yüzde 10, uzun vadede ise yüzde 20 pay hedeflediklerini söyledi.

12 BİN KİŞİNİN BAŞVURDUĞU AR-GE MERKEZİNE 150 KİŞİ ALINACAK

Yeni merkez ile istihdam alanında da katkı sağlayacaklarını anlatan Haas, bu yılın sonunda ve 2010 yılı içinde 50`şer Ar-Ge çalışanını işe alacaklarını ifade etti. Haas, 50 Ar-Ge çalışanı ile 100 satış elemanı başvurusu için 12 bin başvuru geldiğini belirtti. Bu tesisi açtıktan sonra yeni planlamaları için adım atmaya başlayacaklarını aktaran Haas, `Bir sonraki planımız yeni ürünlerimizin tamamını olmasa bile önemli bir kısmını kendi tesislerimizde üretmek. Bunu da üretim sürecinin en başından hammaddeden son üretime kadar Türkiye`de Türk kaynakları ile gerçekleştirmek. Bu bizim temel hedefimiz` diye konuştu.

Philipp Haas, Ar-Ge yasası kapsamında sağlanan avantajlar ile kurdukları Ar-Ge merkezinin Avrupa`ya oranla maliyet açısından yüzde 50 daha ucuza geldiğini söyledi. Özellikle inşaat ilke ilgili maliyetin Türkiye`de daha ucuz olduğuna dikkati çeken Haas, `Ar-Ge merkezi kullanılan son teknoloji ekipmanları ile kuruluyor. Bu da önemli bir maliyet. Ancak biz merkezimizi stratejimizin bir parçası olarak kurduk. Bunu bir teşvik üzerine kurmadık. Böyle bir tesisi yürütmek de Avrupa`ya mukayesen çok daha düşük. Bu da bize Avrupalı ir şirkete oranla daha fazla rekabet avantajı sağlıyor` dedi. Merkezin, 2 yıllık yatırım sürecinin bir parçası olduğunu anlatan Haas,`Ar-Ge merkezimiz, yeni fabrikalarımızın devamında hayata geçirilen önemli bir yatırımdır. Türk ekonomisine ve hükümetin destekleyici uygulamalarına güvenimiz tamdır. Bu yatırım etkileri devam eden küresel kriz karşısında bizim Türk ekonomisine, Türk ilaç sektörüne ve Türk hükümetine duyduğumuz güven ve saygının bir göstergesidir. Türk ilaç sektörünün büyüme potansiyelini görüyoruz. Türkiye`de istihdam sağlayarak büyümeyi hedefliyoruz. Yeni Ar-Ge merkezimizde geliştirilecek ürünler ile Türkiye`de ürün çeşitliliğimizi zenginleştireceğiz` dedi. (ANKA)