İstihdamla ilgili yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 66`sı Türkiye sınırları dışında çalışmak istiyor.

Kariyerle ilgili kararlarda fikri alınanların başında aile geliyor...

PricewaterhouseCoopers(PwC) Türkiye`nin, Yenibiris. com işbirliğiyle gerçekleştirdiği ``Türkiye Yeni Nesil Araştırması 2009``un sonuçları açıklandı. Türkiye genelinde 77 ilden 4 bin 475 kişinin katıldığı ve katılımcı sayısında, önceki yıl yapılana göre yaklaşık yüzde 31`lik artış sağlanan araştırma, Nisan-Mayıs 2009 döneminde yapıldı. Yüzde 94`ü lisans veya yüksek lisans mezunu veya öğrencisi olan ve yaşları 20-30 arasında değişen katılımcıların yüzde 81`i çalışmıyor.

TÜRKÇE DIŞINDA BİR DİL

Araştırmaya en fazla katılım, 2 bin 295 kişiyle Marmara Bölgesi`nden olurken, il bazında İstanbul, 1.819 kişiyle başı çekti. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 66`sı Türkiye sınırları dışında çalışmak isterken, yüzde 68`i işyerinde Türkçe dışında dil kullanacağını düşünüyor.

Yüzde 83`lük kesim, çalışma yerinin genellikle ofis olacağına inanırken, yanıt verenlerin yüzde 51`i çalışma saatlerinin ``genellikle düzenli, kısmen esnek``, yüzde 34`ü ``düzenli`` ve yüzde 15`i ``esnek`` olacağını kaydediyor. Kurumsal sosyal sorumluluk alanında beklentilerini karşılamayan iş yerinden ayrılmayı düşünebileceklerin oranı yüzde 83`e ulaşıyor. Bir iş yerinde çalışıp çalışmama kararı vereceği zaman, çevre kirliliği ve küresel ısınma alanındaki politika ve uygulamaların etkili olacağını öngörenlerin oranı yüzde 57`yi buluyor.

HEDEFTE KAÇ İŞYERİ VAR?

Katılımcıların yüzde 78`i, kariyerinde ``2 ila 5``, yüzde 10`u ``6 ila 9`` farklı şirkette çalışmayı planlıyor. Yüzde 44`lük kesim, ``tek bir iş alanında ve farklı şirketlerde tecrübe`` edinmek isterken, ``farklı iş alanlarında ve farklı şirketlerde tecrübe`` ile ``tek bir iş alanında ve tek bir şirkette tecrübe`` diyenlerin oranı, yüzde 21 ile eşitlik gösteriyor. ``Ne kadar sürede yeni iş bulabileceğinizi düşünüyorsunuz?`` sorusuna katılımcıların yüzde 39`u, ``3 aya kadar``, yüzde 29`u ``3-6 ay`` yanıtını veriyor.

AİLEMİZE DANIŞIYORUZ

Araştırmada, 2 bin 40 kişi çalışma hayatında ``katılımcı işbirliğine önem veren yönetimi``, 1.929 kişi ``açık ve net iletişimi` ön planda tuttuğunu kaydediyor. Kariyerle ilgili konularda fikir alınanların başında ``aile`` 2 bin 555 katılımcının yanıtıyla ``aile`` geliyor. Aileyi, 1.580 kişiyle ``arkadaşlar`` ve 1.546 kişiyle ``akademisyenler`` izliyor.

ÖNCE MAAŞ SONRA EĞİTİM OLANAĞI

Araştırmaya katılanların 3 bin 492`si, ``eğitim ve iş olanakları``nı önümüzdeki 5 yıl boyunca maaş dışında en fazla önem vereceği ek olanaklar olarak gösterirken, 2 bin 563 kişi ``nakit prim ve ikramiyeler``, 2 bin 76 kişi ``özel sağlık sigortası`` diyor. ``Size sağlanacak eğitimlerin ne şekilde aktarılmasını tercih edersiniz?`` sorusuna 2 bin 409 katılımcı, ``farklı birimlerde görev alarak öğrenme``, 2 bin 257 katılımcı, ``yüksek lisans doktora sertifika programı desteğiyle öğrenme`` ve 1.858 katılımcı ``bir çalışanın yanında öğrenme`` yanıtını veriyor.