10 bin TL limitli kartım var. Borcumu ödeyemedim, hakkımda yasal takip başlatıldı. Yasadan nasıl yararlanabilirim? (Hayriye Mano)

Borcunuzun ne kadar olduğunu yazmamışsınız. Sanırım limitin tamamını kullandınız. Eğer bu borca gecikme faizi de işletilmişse, borcunuz 10 bin TL`yi geçmiştir. Takibe düştüğünüzdeki ana para üzerinden bir hesaplama yaparak yasadan yararlanabilirsiniz. Takibe düştüğünüz tarih 31 Mayıs 2009`dan önce olmalı.

25 bin lira borcum var. Eve haciz geldi. Ne yapmam gerekiyor?

Eğer hakkınızdaki haciz ve takip 31 Mayıs 2009`dan önce başlatılmış ise yasadan yararlanabilirsiniz. Bunun için bugün yayımladığımız dilekçe örneğini kullanarak ilgili bankaya başvurun ve yapılandırmadan yararlanın.

980 TL borcum vardı. Şu anda avukatta ve miktar 2 bin 200 TL olmuş. Ne kadar ödeme yaparım?

Borcunuza gecikme faizi işletilmiş. Bu son gelinen miktar üzerinden yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz. İstediğiniz vade seçeneğine göre yüzde 1.04`ten başlayan faizlerle taksit yapabilirsiniz. Eğer 3 ay içinde bu miktarın tamamını öderseniz, hiç faiz işletilemeyecek.

3 bankaya toplam 5 bin lira borcum var. Bunları birden ödesem ne kadar öderim?

Her banka için ayrı bir yapılandırma gerekiyor. Borcunuzun tamamını yasa gereği 3 ay içinde ödediğiniz takdirde hiç faiz ödemeyeceksiniz.

Farklı bankalara 5 bin TL civarında borcum var. Ama takibe girmedim. Asgarilerini ödüyorum, ne yapabilirim?

Yeni yasa sadece takibe düşen, icralık olan ve temerrüt durumundaki borçlularla ilgili yapılandırma getiriyor. Yasadan yararlanamıyorsunuz. İmkanınız varsa borcun tamamını ya da asgariden daha fazla miktarı ödeyin. Yoksa faizden ve borçtan kurtulamazsınız.

Borcu bin TL`den az olanlar için ne yapacak?

Yasada borç miktarıyla ilgili bir sınırlama yok. Borcun miktarı değil temerrüte ya da icralık duruma düştüğünüz tarih önemli.

2 adet kredi kartıma ait borcun asgari tutarlarını yatırabiliyorum. Şu an bir takip ya da ihtar gelmedi. Ben de borçlarımı taksitlendirebilir miyim? (Kadir Arma)

Takibe uğramayanlar bu yasadan yararlanamıyor. Fakat size de tavsiyem, asgari ödemeden daha fazla, hatta imkanınız varsa tamamını ödemeniz. Çünkü asgariyi ödeyerek borcu bitirmeniz çok uzun zaman alacak ve boşu boşuna yüksek faiz ödeyeceksiniz. Bunun için bir bankadan daha düşük faizli tüketici kredisi kullanabilirsiniz.

Kredi kartım 2005 yılında takibe düştü. Maaşıma haciz geldi. Daha sonra bankayla protokol imzaladım. Her ay para yatırıyorum. Ana param 9 bin TL iken, yaklaşık 20 bin TL ödedim ve borcum hâlâ bitmedi. Ne yapabilirim?

Belli ki, size çok yüksek faiz uygulamışlar. Borcunuz neredeyse yüzde 100`ün üzerinde artmış ve hâlâ da bitmemiş. Yeni yasa sizi kapsıyor. Takibe düştüğünüz tarihten itibaren yasanın emrettiği gecikme faizini uygulatabilirsiniz. Büyük ihtimalle ödediğiniz para fazlasıyla yetecektir. Ama artan kısım olursa, onu da yasadaki belirlenen faiz oranlarıyla taksitlendirebilirsiniz.

Kart borçlarımın tamamını ödedim. Ancak icralık durumum vardı. Bundan sonra tüketici kredisi kullanabilir miyim?

Tüketici kredisi için başvurduğunuz banka, bu konuda kendi inisiyatifini kullanıyor. Bazı bankalar kara listeye girmiş müşterilerine yeniden kredi imkanı verirken, bazıları bu listeleri saklayarak kredi açmıyor. Tamamen banka ile sizin aranızda bir durum.

Kullanmadığım kredi kartımın 2 yıllık aidat borcu var. Bu durumda ne yapmalıyım?

Bunun için itiraz edebilirsiniz. Yargıtay da dahil olmak üzere birçok mahkemeden kart aidatlarının yasal olmadığına dair kararlar çıktı. İtiraz için öncelikle yaşadığınız ilçe kaymakamlığında bulunan tüketici hakem heyetine başvurun. Buraya başvuru ücretsizdir. Sorununuz çözülecektir.

4 ay gecikmeli 6 bin TL kredi kartı borcum var. Ne yapmalıyım?

Yasadan yararlanabilmeniz için öncelikle takibe düşmüş, icralık olmuş ya da temerrüte düşmüş olmanız lazım. Eğer 31 Mayıs 2009 tarihinden önce böyle bir durumunuz olduysa, yasadan yararlanabilir ve borcunuzu taksitlendirebilirsiniz.

Kartlarıma 3 dönemdir para yatıramadım. Ne yapmam gerekiyor?

Bankadan bir ihtar ya da icra tebliği geldiyse yasadan yararlanabilirsiniz. Bunun içinde son tarih 31 Mayıs 2009. Eğer gelmediyse yasa kapsamında değilsiniz. Bundan sonraki takiplerde zor durumda kalabilirsiniz. Bankanızı arayarak son borcunuzu öğrenin ve imkanlarınız nispetinde ödemeye bakın. Yoksa yüksek temerrüt faizleriyle karşılaşabilirsiniz.

Hacze uğramayan borçlar taksitlendirmeden yararlanabilir mi?

Hacze uğramayan borçlar eğer banka tarafından takibe alınmış ya da temerrüt haline gelmişse yasadan yararlanabiliyor.

Bugün itibariyle 850 TL kart borcum var. Bankadan `7 gün içinde ödemeniz lazım` diye uyarı geldi. Bu yasa beni de etkiliyor mu? Etkiliyorsa ne ödemem gerekiyor?

Bu yasa size kapsıyor ama bu uyarı yazısının 31 Mayıs 2009`dan önce gönderilmiş olma şartı var. Eğer durum böyle ise yapılandırmaya başvurabilirsiniz. 850 TL`lik borç için 12 aylık vadede yaklaşık 920 TL ödersiniz. Bu da aylık 77 liraya tekabül eder.

3 adet kredi kartım var ve icra takibinde. Yaklaşık 5 aydır ödeme yapamadım. Ne yapmam gerekiyor?

İcra takibindeki kart borçlarınız için yeni yasadan yararlanabilirsiniz. Her kart için ayrı ayrı olmak üzere yazılı başvuruda bulunun. Bunu noter kanalı ile de yapabilirsiniz. Yeni yasa gereği yapılacak yapılandırmanın ilk taksitini ödediğiniz an, icra takipleri de ortadan kalkacaktır. Unutmayın, 3 taksit ödeme yapmazsanız yeniden başa dönülüyor.

BANKAYLA GÖRÜŞÜN

Bu zamana kadar temerrüde düşmedim, avukatlık da olmadım. Ama şimdiye kadar hep borcumun yüzde 20`sini yatırabildim. Mevcut borcumu taksitlendirebilir miyim?

Mevcut borcunuzu bu yasa gereğince taksitlendiremiyorsunuz. Fakat bazı bankalar tüketicilere kolaylık sağlıyor. Bankayla görüşerek taksitlendirme isteyebilirsiniz. Fakat burada uygulanan faizlerin yasal miktarların üzerinde olmamasına dikkat edin.

İTİRAZ HAKKINIZ VAR

Bankalar eskiden 3 ödeme yapmayana ihtar çekiyordu. Bu yasa gündeme gelince ihtarlar durduruldu, yasanın belirlediği tarihten sonra gelmeye başladı. Böylece yasadan yararlanmamız engellenmek istiyor. Ne yapmalı?

Sizin gibi şikayette bulunan çok okurumuz var. Hatta yasanın imza aşamasına kadar icra takiplerinin arttığı da bildiriliyor. Bankanın bu şekilde bir `hile` yaptığını düşünüyorsanız, yargı yolu açık. İtiraz ederek gerçekten takibe düştüğünüz tarihi tespit ettirebilir, yasadan yararlanabilirsiniz.