Fransızca kökenli, mimari bir terim olan “niche” sözcüğü, gerçek anlamında “duvar oyuğu” “heykelin duvarda oturduğu oyuk” anlamına geliyor. Türkçeye ise “niş” olarak yerleşen bu kelime, kendi öz anlamından bir hayli uzaklaşarak dünyada pazarlamanın yeni bir akımını ifade ediyor. “Niş Pazarlama” olarak isimlendirilen bu modern pazarlama akımı, özel bir kitle için gerçekleştirilen, odaklanmış pazarlama olarak tanımlanabilir.

Niş pazarlama, benzer karakteristik ve ihtiyaçları olan, fakat bu ihtiyaçları tatmin edilmemiş küçük bir gruba farklılaştırılmış ve çok sayıda alternatifi bulunmayan ürünlerin sunulmasıdır. Niş pazar ise, gereksinimleri tam olarak karşılanamayan küçük bir müşteri grubunun isteklerini daha iyi karşılayabilmek için belirlenen çok dar kapsamlı, küçük bir pazarı ifade ediyor.

Büyük ve pazar lideri konumunda şirketlerin hizmet alanlarındaki küçük boşlukların keşfedilmesi ile yaratılan niş pazarlar, büyük pazar niteliği taşımıyor. O güne kadar doldurulmamış, kimsenin aklına gelmemiş veya yeterince önemsenmemiş bu boşluk, herkesi tatmin edecek ürünler yerine az sayıda insanı çok tatmin edecek ürünleri kapsıyor. Niş pazarlamanın önemi, bu boşlukları doldurmasından kaynaklanıyor. Kimsenin görmediğini görürseniz, başarı şansını yakalıyorsunuz.

Yapılan araştırmalara göre, daha çok refah seviyesinin yükseldiği dönemlerde ortaya çıktığı belirlenen niş pazarlardaki müşterilerin özel talepleri bulunuyor. Bu müşteriler, ihtiyaçlarını en iyi tatmin eden işletmeye yüksek meblağlar ödeme gücüne de sahiptir. Daha çok küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından tercih edilen niş pazarlar ve niş pazarlama, doğru alan ve kitleye seslendiğinde güvenli ve karlı bir model oluyor. Çünkü diğer şirketler, sizin gördüklerinizi göremiyor, büyük şirketler ise bu kadar küçük alanlarla uğraşmak istemeyebiliyor. Kısacası, yalnız ve rakipsiz olmanın avantajları da büyük oluyor.

Ancak niş pazarlarda, ürünler üretim ve pazarlama aşamasında, müşterilerin talepleri doğrultusunda sürekli yenilenmek zorunda. Doğal olarak, niş ürünlerin ömrü de kısa oluyor.

Kaynak: Bu yazı, Kolay İletişim tarafından, KobiFinans için hazırlanmıştır.