Teknolojik gelişmeler en yoğun olarak bilgi işlem teknolojisinde yaşanıyor. Defter ve belgelerin elle yazılmasından nokta vuruşlu yazıcılara, bugün itibarıyla da gelişmiş teknoloji destekli ve gittikçe daha hızlı, daha sessiz ve daha kaliteli basım hızlarına ulaşan Laser Jet(Lazer) yazıcılara kavuştuk. Ancak, teknoloji böylesine hızla gelişirken, gelişmiş teknolojilerin kullanılması bağlamında, yasaların gelişen teknolojinin gerisinde kalması, uygulamada sorunlar yaratıyor.

Buraya nereden geldiğimizi sorarsanız, cevabı başlıktaki soruda yatıyor. Zira muhasebe büroları ve ticari işletmelerin muhasebe departmanları faturaların lazer yazıcı kullanarak yazdırılıp yazdırılamayacağı konusunda duraksama yaşıyor.

NOKTA VURUŞLU YAZICI-LAZER YAZICI FARKI

Mevcut sistemde faturalar, birbirini takip eden çok nüshalı koçanlar halinde nokta vuruşlu yazıcılarda yazdırılabiliyor. Programdan gönderilen veriler, evrak veya fatura üzerine nokta darbeleri ile yazılmakta, her vurulan nokta da faturaların kopya nüshaları üzerine aynı şekilde aktarılmaktadır.

Lazer yazıcılarda ise yazma işlemi temel olarak yazıcı kartuşu içersinde bulunan mürekkebin değişen elektrik akımları ile belgeye veya faturaya yapışması şekline gerçekleşiyor. Dolayısıyla yapılan her yazma işlemi, sadece ilk surette yer alan yüze basılmakta olup, takip eden nüshalara kopyalama yapılamıyor.

Başka bir anlatımla, bilgisayar programından fatura dökümü alınmak istendiğinde nokta vuruşlu yazıcılarda fatura aslı ve suretine yazdırmak için tek komut yeterliyken, lazer yazıcılarda fatura aslı ve her bir suret için ayrı ayrı komutlar verilmesi ve ayrı ayrı yazdırılması gerekiyor.

Her iki yazıcının temel özelliklerine bakıldığında kullanıcılar açısından duraksamaya neden olan lazer yazıcılarla fatura yazdırılıp yazdırılamayacağı konusunda Maliyenin bir açıklaması yok. Sadece bilgimiz dahilinde olan, biri İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı`na, diğeri ise Gelir İdaresi Başkanlığı`na ait iki görüş (özelge) var. Bu iki görüş de birbiri ile çelişiyor. (Özelgelerin tam metnine www.yaklasim.com adresinden ulaşabilirsiniz.)

VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI`NIN GÖRÜŞÜ

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı`nın görüşüne göre, `fatura lazer yazıcıdan yazdırılabilir`. Ancak anlaşmalı matbaalara bastırılmış veya notere tasdik ettirilmiş faturaların, lazer yazıcıdan yazdırılması esnasında örnek olan ikinci nüshalarına `örnek` olduğu ibaresinin yazılması, asıl ve nüshaların seri ve sıra numaralarının aynı olmasına azami dikkat gösterilmesi gerekiyor. (03.10.2005 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.19.02/VUK-213-11759/375 sayılı Özelge)

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI`NIN GÖRÜŞÜ

Gelir İdaresi Başkanlığı`nın 2009 tarihli özelgesinde verdiği görüş ise aksi yönde ve `fatura lazer yazıcıdan yazdırılamaz` şeklinde.

Gelir İdaresi Başkanlığı`nın görüşüne göre, lazer yazıcı kullanımında bilgiler kağıt üzerine yakılarak kaydedildiğinden, yazıcıdan aynı anda iki nüsha döküm alınamamaktadır. Lazer yazıcıdan dökümler arka arkaya alınabilmekte olduğundan bu durum, sayfalarda yer alan bilgilerin kolayca değiştirilmesi imkanını sağlamaktadır.

Bu nedenle, bilgi işlem makineleriyle düzenlenen faturaların lazer yazıcıyla yazılması imkan dahilinde olmayıp, nokta vuruşlu yazıcılardan alınan sürekli form halinde kullanılması ile mümkündür. (12.01.2009 tarih ve B.07.1.GİB.0.03.29/2923-231-568 sayılı Özelge)

YASA NE DİYOR?

Vergi Usul Kanunu`nun 231. maddesinin (2) numaralı bendinde, faturaların mürekkeple, makine ile veya kopya kurşun kalemi ile doldurulacağı belirtildikten sonra (3) numaralı bendinde faturaların en az bir asıl ve bir örnek olarak düzenleneceği, birden fazla örnek düzenlendiği takdirde her birine kaçıncı örnek olduğunun işaret edileceği, hükmüne yer verilmiştir.

Bize göre, bu şartlara uyulması halinde, lazer yazıcı kullanarak fatura yazdırılmasının önünde yasal bir engel bulunmamaktadır. Bu nedenle Gelir İdaresi Başkanlığı`nın görüşü bize göre yerinde değildir. Ayrıca, lazer yazıcıdan yazdırılan faturaların değiştirilebilir olmasını önleyecek bir yazılım da geliştirilebilir.

Lazer yazıcıların yaygın olarak kullanıldığı bir devirde yasakla bir yere varılamaz. Mükellefleri bir yandan elektronik ortamda form ve beyanname vermeye mecbur tutan Maliyenin bu konudaki tutumunu çelişkili buluyoruz. Gerekli düzenlemenin bir an önce yapılıp, konuya ilişkin duraksama, her şeyden önce Maliye`nin kendi içindeki `görüş farklılığı` giderilmelidir.

Günlerimi nasıl geri alabilirim?

02.08.1963 doğum tarihim. 01.08.1977 tarihindeki (Ö) numaralı sigorta başlangıcım, çıraklık sigortasıdır. SSK`ya başvurdum, bu numarayla başlayan sigortamda 114 günümün silindiğini gördüm. İş yerinde 01.08.1977 tarihinde çıraklık sözleşmesi ile sigorta yapıldığı, bu nedenle iş yerine tutanak tutulup ceza kesildiği ve günlerimin iptal edildiği söylendi. Günlerim iptal edilebilir mi? Günlerimi nasıl geri alabilirim? Şu anda isteğe bağlı ödüyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Şenol Gezer

Çıraklar hakkında, çıraklık devresi sayılan süreler içinde uzun vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları hükümleri uygulanmaz. Yanlışlıkla uzun vadeli sigorta kolları uygulanmışsa bu günler iptal edilir. Bu durumda, bir taraftan 114 günlük sigortalılık süresinin bildirimi yapılıp, sonra iptal edilmiş olması gerekiyor. Oysa sizin prim günü dökümünüzde 114 günlük bildirim olmaksızın 114 gününüz silinmiş ve toplam gün sayınızdan düşülmüş gözüküyor. Bunun sebebini araştırmalısınız.

Adınıza ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak prim ödenmeye başladığı 21.10.1981 tarihini sigorta başlangıcı olarak dikkate aldığımızda, prim gününüzü 5075 güne tamamladığınız tarihte SSK`dan (devredilen) emekliliğe hak kazanırsınız. Askerlik borçlanması yapmanız mümkünse eksik günlerin bir kısmını borçlanarak tamamlayabilirsiniz.

AKLINIZDA BULUNSUN

İş güvencesinde alt işveren işçileri

İş güvencesi ile ilgili otuz veya daha fazla işçi sayısının belirlenmesinde, alt işveren (taşeron) işçileri dikkate alınmıyor.

GÜNÜN SÖZÜ

`Para her şeyi yapar diyen adam, para için her şeyi yapan adamdır.`

(Benjamin Franklin)

Yasal Uyarı: TurkMedya internet sitelerinde yayınlanan haberler ve köşe yazılarının tüm hakları TurkMedya Yayın Grubuna aittir. Kaynak gösterilerek dahi haberin veya köşe yazısının tamamı yazılı izin alınmaksızın kullanılamaz.

Sadece alıntı yapılan haberin veya köşe yazısının bir bölümü, alıntı yapılan habere/yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.