Maliye`nin incelemeleri, vergi kaçağının bazı sektörlerde yüzde 100`ü bulduğunu ortaya koydu. Gelir İdaresi Başkan Vekili Arıoğlu, mükelleflere `Dürüst davranın` uyarısında bulundu.

Maliye Bakanlığı denetim elemanlarının sektör incelemeleri, vergi kaçağının bazı sektör ve mükellef gruplarında ne kadar yüksek boyutlara ulaştığını ortaya koydu. Gelir İdaresi Başkanlığı`ndan edindiği bilgiye göre, başkanlık bünyesinde görev yapan gelirler kontrolörleri, 2006 yılında çeşitli sektörler ve mükellefler nezdinde sektör incelemelerinde bulundu.

983 mükellefi kapsayan sektör incelemelerinde, Hazine bonosu ve devlet tahvili faiz geliri elde edenler, LPG sektörü, Serbest bölgelerde faaliyet gösteren şirketler, ağaç sektörü, gayrimenkul satışları, bankalar, banka hesap hareketleri, GSM bayileri, market zincirleri, alkollü içki firmaları ve düşük bedelli ithalat yapan şirketler büyüteç altına alındı.

EN DÜRÜSTÜ MARKET ZİNCİRLERİ

İncelemeler sırasında banka ve alkollü içecek sektöründe yüzde 100`lük bir kaçakla karşılaşıldı. 1 mükellefin denetlendiği alkollü içkilerde, bu mükellefin sıfır gelir beyanına karşılık, 77 milyon 839 bin YTL`yi devletten kaçırdığı anlaşıldı. 13 milyon 192 bin YTL vergi istenen

mükellefe, 13,2 milyon YTL de ceza kesildi.

Banka incelemelerinde de, 43 mükellefin sıfır matrahına karşın, 648 milyon 437 bin YTL matrah farkı bulundu. Bankalara da 12 milyon 529 milyon vergi, 12 milyon 439 bin YTL de ceza uygulandı. Yetkililer, banka incelemelerinde daha çok banka ve sigorta muamele vergisi işlemlerinde yüksek kaçak bulunduğunu bildirdi.

Sektör denetimlerinde alışverişlerde düzenli fiş-fatura düzenleyen market zincirleri, en dürüst mükellef grubu olarak belirlendi. 16 incelemede, 99 milyon 619 bin YTL matrah tespit edilirken, sadece 6 milyon 188 bin YTL`nin devletten kaçırıldığı gözlendi. Bu şekilde market zincirlerinde yüzde 5.8`lik bir kaçak rakamına ulaşıldı.

Kaçak oranı, incelemeye alınan diğer sektörlerde de şu şekilde tespit edildi: Hazine bonosu ve Devlet tahvili faiz geliri elde edenler yüzde 98.3, LPG sektörü yüzde 61.4, serbest bölgelerde faaliyet gösteren şirketler yüzde 72.1, ağaç sektörü yüzde 92.9, gayrimenkul satışları yüzde 82.9, banka hesap hareketleri yüzde 66.8, GSM bayileri yüzde 60.1, düşük bedelli ithalat yüzde 68.6.

ARIOĞLU`NDAN `DÜRÜST DAVRANIN` UYARISI

Gelir İdaresi Başkan Vekili Arıoğlu, denetlenecek mükellef seçiminde ne kadar isabetli davrandıklarının inceleme sonuçlarıyla ortaya çıktığını söyledi. Ortaya çıkan verilerin `Vergide kayıp ve kaçak artıyor` şeklinde değerlendirilemeyeceğini ifade eden Arıoğlu, şöyle konuştu:

`Sektör incelemeleri, bundan sonra da yaygınlaşarak devam edecek. Çok daha kapsamlı risk analizlerinde bulunacağız. Artık incelenen mükellef sayısı da eskiden olduğu gibi yüzde 2`lerde kalmayacak. Bu nedenle ben, bütün mükelleflerimize ileride başlarının derde girmemesi için, vergide dürüst davranmaları uyarısında bulunuyorum.`