Türkiye dış ticarette beş ülkeye verdiği açık ile beş ayda 14.3 milyar dolar döviz kaybına uğradı. Ocak-Mayıs döneminde Rusya, Çin, ABD, Almanya ve Güney Kore`ye 1 ila 5 milyar dolar arasında değişen tutarlarda dış ticaret açığı veren Türkiye`nin bu ülkelere verdiği açık, toplam dış ticaret açığının yüzde 137`sine karşılık geldi.(ANKA) - ANKA`nın Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yaptığı belirlemeye göre, Ocak-Mayıs döneminde toplam dış ticaret açığı 10 milyar 420 milyon dolar olurken, en fazla dış ticaret açığı verilen beş ülke ile ticarette yaşanan döviz kaybı toplam açığın yüzde 137.4`üne çıktı. Türkiye bu dönemde Rusya`ya 5 milyar 908 milyon dolar, Çin`e 4 milyar 9 milyon dolar, ABD`ye 2 milyar 44 milyon dolar, Almanya`ya 1 milyar 252 milyon dolar, Güney Kore`ye 1 milyar 109 milyon dolar dış ticaret açığı verdi. Bu beş ülkeye verilen açık toplamı 14 milyar 322 milyon dolar oldu.

Dış ticaret açıklarında krizin yarattığı durgunluk nedeniyle yaşanan gerileme de dikkati çekti. Ocak-Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre toplam dış ticaret açığı yüzde 64.6 azalırken, dış ticaret açığı Rusya`da yüzde 45.1, Çin`de yüzde 3.4, ABD`de yüzde 20, Almanya`da yüzde 47, Güney Kore`de yüzde 35.2 azalış gösterdi.

-KÜÇÜK ÜLKELERE KARŞI BİLE AÇIK VERİYORUZ-

Türkiye ilk beş ayda bu ülkelerle birlikte; Arjantin, Avustralya, Avusturya, Bangladeş, Belçika, Brezilya, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Endonezya, Finlandiya, Fransa, Hindistan, Hollanda, İran, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Japonya, Kanada, Kazakistan, Macaristan, Malezya, Norveç, Özbekistan, Pakistan, Polonya, Portekiz, Slovakya, Suudi Arabistan, Tayland, Tayvan, Ukrayna`ya karşı da diş ticaret açığı verdi.

-EN YÜKSEK FAZLA İSVİÇRE`DEN-

Türkiye`nin en yüksek dış ticaret fazlası verdiği ülke ise 2 milyar 465 milyon dolar ile İsviçre oldu. Bu ülkeyi 1 milyar 815 milyon dolar ile Irak, 1 milyar 83 milyon dolar ile Birleşik Arap Emirlikleri, 1 milyar 73 milyon dolar ile Mısır izledi.

Türkiye`nin dış ticaretinde ilk beş ayda fazla oluşan diğer ülkeleri ise Azerbaycan, Bulgaristan, Estonya, Güney Afrika, Gürcistan, Hırvatistan, İngiltere, İsrail, KKTC, Kuveyt, Libera, Libya, Lübnan, Marshall Adaları, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Suriye, Tunus, Türkmenistan, Yunanistan oluşturdu.